tiistai 2. lokakuuta 2012

Kotiruokaa: Napolin lihapullat

Lihapullat napolilaisittain


Lihapullia tulee tehtyä aika harvoin, saatika muusia (taino hienosti sanottuna perunapyreetä... paskat ku muusiahan se on)...  Kotiruokaa kyllä tulee tehtyä ainakin melkein jokapäivä, mutta perus kotiruoastakin voi tehdä aina maistuvampaa ja mielenkiintoisempaa aika pienillä jutuilla.
Tänään annoin Nikolle vapaat kädet valita ruoan suhteen ja valinta oli lihapullat ja perunamuusi! Ihan perinteisiä lihapullia en halunnut tehdä, vaan niissä pitää olla paljon makua, tuoreita yrttejä, valakosipulia, sipulia ym ym. Virikkeitä sain Sikken napolilihapullien ohjeesta, mutta aivan täysin samaa reseptiä en halunnut lähteä toteuttamaan.


Napolin lihapullat

400g naudan jauhelihaa
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kanamuna
1 dl kuohukermaa
3rkl korppujauhoja
n. 50g (pieni kourallinen) pinjansiemeniä
n. 50g (pieni kourallinen) rusinoita (KYLLÄ! rusinoita lihapullataikinaan!)
n. 100g parmesania raastettuna (ei mitään valmis raaste parmesaneja,.)

Nippu persiljaa
Suolaa
Pippuria

Pilko valkosipuli ja sipuli ja kuullota hetki pannulla öljyssä. Vaivaa jauheliha käsin ja laita sipulit joukkoon. Riko kananmuna kuppiin, laita sekaan korppujauhot, kerma, suolaa, pippuria ja kaada taikinan joukkoon. Paahda pinjansiemenet kevyesti pannulla ja laita taikinan sekaan. Laita myös rusinat sekaan. Vaivaa hetki ja laita kelmun alle kylmään, siksi aikaa kun teet kastikkeen. Paista koepala ja tarkista maku. Lisää maustetta jos sitä vaatii Paista sitten pullat runsaassa öljyssä pannulla rapeiksi. Siken ohjeen mukaan pullat voi myös puuteroida vehnäjauhoilla ennen paistoa. Itse laitoin pullat suoraan pannulle ja paistoin päältä rapeiksi ja jätin keskeltä aavistuksen punertavaksi.


Tomaattikastike

1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
Mutti (italialaisia) säilykepurkki kirsikkatomaatteja (400g)
n. 50g Mutti paseerattua tomaattia
Loraus valkoviinietikkaa
Ripaus kuivattua oreganoa
Suolaa
Pippuria
Ripaus sokeria
Pari tippaa tabascoa

Persiljasilppua

Pilko sipulit kattilaan ja kuullota hetki öljyssä. Kaada sekaan loraus valkoviinietikkaa (ehkä n. 2-3rkl) ja keitä kasaan. Kaada tomaatit ja paseerattu tomaatti kattilaan. Lisää mausteet ja laita niitä varovaisesti vielä tässä vaiheessa, sillä maku voimistuu kun kastiketta keitetään. Anna kiehua hiljalleen n. 30min. Tarkista maku uudestaan ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Lisää sekaan persiljasilppu ihan lopuksi.

Kun olet paistanut lihapullat voi lisätä ne kastikkeen joukkoon vielä n. 10 minuutiksi.


Perus muusihan nyt ei mitään italialaista ole, mutta sen voi halutessaan korvata esim. itse tehdyllä tuorepastalla tai polentalla. Me nyt vaan haluttiin tänään muusia.

Muusi

Jauhoisia perunoita esim. rosamunda
Voita
Kevyt- tai täysmaitoa
Suolaa
(sipuli silppua.. se nyt vaan maistuu hyvälle muusissa)

Kuori perunat ja huuhtele ne muutaman kerran kylmällä vedellä ennen kuin laitat ne kiehumaan, ettei muusista tule liisteriä. Laita keitinveteen suolaa. Keitä pehmeäksi, kaada vesi pois (jätä vähän keitinvettä) ja vedä soseeksi. Lisää vähitellen lämmintä maitoa. Lisää voi, suola ja sipuli.

Muusin pitää olla niiiiiiin hyvää että sitä vois syödä vaikka paljaalteen.

Koristele annos pinjansiemenillä, parmesanilla ja persiljasilpulla. Tarjoa muusin ja raikkaan salaatin kera.

Lihapullat onnistui hyvin, vielä enemmän olisin kaivannut pulliin jotain täyteläistä makua. Ehkä parmesania olisi voinut olla enemmän. Lisäksi nuihin olisi voinut lisätä jotain muutakin yrttiä esim. timjami olisi sopinut hyvin. Rusinat toi pulliin mukavasti makeutta, mutta jos ei pidä rusinan mausta niin kannattaa jättää ne suosiolla pois. Ensi kerralla vois kokeilla samankaltaista reseptiä, mutta tekemällä pullat kreikkalaisittain esim. karitsanjauhelihasta, laittamalla niihin fetaa ja minttua.


Miten saada lihapullat ja muusi näyttämään edustavalta?

2 kommenttia:

  1. Hyvää! Rusinoita tuli laitettua liian varovasti. Ensi kerralla enemmän. Pinjansiemet olivat lihapullien sisällä turhia. Parempi paahtaa ja ripotella päälle.

    VastaaPoista