keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Turkkilainen Lavash


Lavash

Turkissa alkupalat eli Meze tarjoillaan yleensä Lavash leipänä ja sen kanssa tarjolla on yleensä kreikkalaisen tzazikin tapaista jogurtti dippiä Haydaria, jossa kurkku korvataan monesti ruohosipulilla. Joissakin paikoissa lisäävät kurkkuakin. Lisäksi tarjolla voi olla Ezmeä eli tahna, joka on valmistettu chilistä, tomaatista ja ruohosipulista. Myös feta, munakoiso, Dolma (viininlehtikääryleet; paprikaa, tomaattia, perunaa, riisiä, lihaa jne), Paimenen salaatti ja Börek (uppopaistettu voitaikina rulla, jossa fetaa ja pinaattia) ovat yleisiä Mezellä tarjottavia alkupaloja.

Turkkiin on tullut matkustettua useammankin kerran ja parasta Turkissa onkin se aito turkkilainen ruoka. Turkin lomakohteissa täytyykin vähän tehdä töitä sen eteen (niinkuin monesti muissakin lomakohteissa), että ne parhaimmat ruokapaikat löytyy. Sitä ei kannata rantojen tai pääkatujen varsilta etsiä. Parhaiten sen löytää kun siirtyy syrjemmäksi etsimään ja menee paikkoihin, jossa myös paikalliset syövät. Näissä paikoissa hinnatkin ovat melkein poikkeuksetta halvemmat.

Turkissa Lavash leipä on niin hyvää että, sitä on pakko saada aina ensimmäisenä sinne mentäessä. Jogurtti Haydar ja Ezme ovat vähintään yhtä tärkeitä, mitä yleensä perinteisesti leivän kanssa tarjotaankin.

Lavash leipää tein eka kertaa (ylläriylläri)! Ja tehdessäni huomasinkin, kuinka vaikeaa siitä on saada juuri sellaista kuin se oikeasti pitäisi olla ilmavaa, ihan ohutta ja pehmeää. (luulen ettei suomalaisilla jauhoilla sellaista edes voi saada...) mutta niin hyvää siitä tuli että toistekkin aion sitä "Lavash leipä nälkään" tehdä.


Turkkilainen Lavash Leipä

n. 4 isoa leipää

1 pss kuivahiivaa
1,5 kuppia lämmintä vettä (1 kuppi = 2,5dl)
2tl sokeria
4,5 kuppia jauhoja
Paahdettuja seesaminsiemeniä
1,5tl suolaa

Öljyä iso astia valmiiksi, johon laitat taikinan myöhemmin.

Sekoita toisessa astiassa vesi, sokeri ja hiiva. Sekoita kunnes hiiva on sulanut joukkoon.

Sekoita suola ja jauhot sekaisin. Tee keskelle kolo ja lisää hiiva vesi sokeri seos keskelle ja lähde sekoittamaan jauhot nesteen sekaan. Alusta käsin n. 10-15min. Yleiskonetta käyttäessä n. 5-8min.

Kun taikina on alustettu siirrä se öljyttyyn astiaan ja pyöritä taikinaa kulhossa kunnes se on öljyinen. Peitä ja anna nousta 1-1.5 tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen. 

Kun taikina on kaksinkertainen, lyö sitä nyrkillä vapauttaaksesi ilmaa. Jatka vaivaamista n. 5min.

Jaa taikina sellaisiin osiin, minkä kokoisena haluat paistaa ne ja anna nousta vielä 30.min.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kauli ihan ohueksi (yhtä ohueksi kuin pizzataikina)

Pistele haarukalla muutama reikä taikinaan. Voitele vähän vedellä ja lisää seesaminsiemeniä. 

Paista kunnes leivät ovat nousseet ja ovat kullanruskeita.

Ohjeen löysin täältä



Leivän kaveriksi tehtiin -ei nyt niin- turkkilaisia lisäkkeitä, joilla täytettiin sitten leipää. Haydaria, johon laitettiin ruohosipulin sijasta basilikaa ja raastettua kurkkua. Couscousia, joka maustettiin chilillä, valkosipulilla ja korianterilla. Lisäksi kaverina oli maustettuja kananrintafileitä paloina ja feta tomaatti salaattia.


Couscous

2-4 hengelle

1 punainen chilipaprika 
1 solo valkosipuli
Herkkusieniä tai portobelloja
Iso punasipuli
1 pun. paprika
Oliiviöljyä

Nippu korianteria

2,5dl couscousia

n. 1,5 rkl valkoviinietikkaa
2,5dl kana- tai kasvislientä
Suolaa
Pippuria

Pilko chili ja valkosipuli pieneksi. Pilko punasipuli, sienet ja paprika. 

Laita couscous astiaan valmiiksi.

Paista punasipulia, sieniä, paprikaa, chiliä ja valkosipulia pannussa hetki oliiviöljyssä. Lisää valkoviinietikka ja kiehauta hetki. Lisää kana tai kasvisliemi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Lisää silputtu korianteri. Kaada seos couscousin päälle ja anna nesteen imeytyä couscousiin ennenkuin sekoitat. 


Feta-tomaattisalaatti

n. 4 hengelle

Pala oikeaa fetaa 
4 tomaattia
1 punasipuli
Jääsalaatin lehtiä
n 4rkl kalamata oliiveja
1 limen mehu
Tuoretta basilikaa nippu
1 valkosipulin kynsi
Oliiviöljyä

kuivattua timjamia, basilikaa, oreganoa ja meiramia 
Osta valmis sekoitus tai tee itse ja ripottele fetan päälle ennen salaattin laittoa.

Poista kannat tomaatista ja leikkaa pieneksi. Revi salaatti. Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi, Leikkaa oliivit pienemmiksi suikaleiksi. Silppua tuoretta basilikaa sekaan. Lisää feta. 

Sekoita 1 limen mehu ja vähän oliiviöljyä sekaisin ja kaada salaatin sekaan. Sekoita ja koristele tuoreella basilikalla.


Mausteinen korianteri kana

n. 4 hengelle

n. 4 maustamatonta kananrintafilettä
1 solo valkosipuli
1,5 pun. chilipaprikaa
rypsiöljyä ¨
loraus hunajaa
1 limen mehu
Tuoretta korianteria nippu

Mausteseosta: juustokuminaa, korianteria, mustapippuria, kardemummaa, fenkolia, neilikkaa, kanelia ja cayennepippuria 
(voit myös ostaa valmista garam masala mausteseosta)

Leikkaa maustamattomat rintafileet paloiksi. Leikkaa chili ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Lorauta paloihin öljyä. Lisää hunaja ja mausteseosta kanoihin. Purista limen mehu joukkoon. Anna marinoitua.

Paista pannulla öljyssä palat kypsiksi. Lisää koristeeksi tuoretta korianteria.

Basilika Haydiri

n. 2,5 dl Maustamatonta turkkilaista jogurttia
1-2 valkospulin kynttä silputtuna (oman maun mukaan!)
n. 1/ 2 kurkku raastettuna 
Basilikaa silputtuna

Suolaa
Pippuria
Pieni loraus hunajaa ja limeä (tai valkoviinietikkaa). 

Purista kurkkuraasteesta ylimääräinen vesi pois.
Sekoita kaikki keskenään ja tarkista maku.

Itsellä tulee tehtyä tätä ainä vähän mutu tuntumalla, enkä juuri mittaile aineksia. Maistamalla eri vaiheissa löytää parhaiten itselleen sopivan maun. 

Sitten vaan leivästä palasia ja täytteillä täyttämään.

Hyvin uppos tyttöjen leffaillassa!

ps. haarukat ja veitset on vaan silmänlumetta. Käsin me syötiin!


1 kommentti:

  1. En ole maistanut kyseistä leipää, mutta tuo näyttää hyvältä!

    VastaaPoista