torstai 3. tammikuuta 2013

Sweet Chicken Wings & Som Tam


Epäilen että blogi alkaa tarvita tekohengitystä. Uusia inspiraatioita olen viime aikoina hakenut paljon aasialaisista mauista ja oppimista on paljon. Viime aikoina on tullut tehtyä paljon kiinalaishenkisiä wingsejä ja kaveriksi taas thaimaalaisittain Som Tamia, hieman itse ohjetta aina varioiden. Lisäksi on tullut kokeiltua possun ribsejä, mutta niiden ohjeen laitan myöhemmin kunhan niistäkin saan mieleisen lopputuloksen ja hyvät kuvat aikaan. Som Tamia on siis tullut tehtyä vähintään yhtä monta kertaa nyt kuin nuita wingsejäkin, on ollut niin onnistuneita kuin ei niin onnistuneita kertoja.. Som Tamin maku (ja koostumus) riippuu niin paljon siitäkin että löytääkö tarpeeksi kypsymätöntä papayaa kaupan tiskistä. Kuvissa oleva papaya tosiaan oli aika kypsää, eikä sitä voinut kovin ohueksi suikaleeksi vetää kuten se kuuluisi. Mutta maku edellä! vai miten se oli.. ;)



Sweet Chicken Wings

Maustamattomia wingsejä 
(saa nykyään ihan kaupasta liha osastolta, mutta myös esim. stockka myy lihatiskistä)
2 rkl soijaa
2 rkl hoisin kastiketta
n. 2-4 rkl hunajaa tai ruokosokeria 
(itse laitoin vähän molempia, jolla sain mielestäni parhaimman lopputuloksen)
1 rkl riisiviinietikkaa
(kiinalaista, jos jostain löytää. Itse en vielä ole löytänyt Oulun seudulta ja olen joutunut tyytymään miedompaan japanilaiseen.)
1 rkl seesamiöljyä
1 tl suolaa

n. 1-3 tuoretta punaista chilipaprikaa
ja 
1 kiinalainen solo valkosipuli

Valkosipulin ja chilin tilalta voi laittaa myös srirachaa esim. n. 2 rkl (huom. srirachaan on lisätty myös suolaa, sokeria ja riisiviinietikkaa)

Seesaminsiemeniä
Tuoretta limeä
Kevätsipulia
Tuoretta korianteria

Lämmitä uuni n. 180-200 astetta. Riippuu vähän myös uunin tasosta. 

Laita wingsit astiaan.

Pilko chili ja valkosipuli pieneksi ja jauha morttelissa tahnaksi (jos et omista morttelia pilko vain mahdollisimman pieneksi). Sekoita tahna wingsien joukkoon. 

Sekoita kastike hoisin, soija, hunaja, sokeri, suola, riisiviinietikka ja seesamiöljy keskenään ja laita wingsien joukkoon. Anna marinoitua huoneenlämmössä n. 10min. 

Nosta wingsit astiasta yksitellen uunivuoalle ja laita uuniin. Älä kaad marinadia joukkoon tai pois vaan jätä se kippoon ja sivele marinadia wingseihin paistoajan puolivälissä eli kun wingsit on olleet uunissa noin. 20 min. Paista wingsejä n. 35-45 min, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita päältä. 

Ripottele päälle seesaminsiemeniä hieman ennen paistoajan loppumista ja laita vielä hetkeksi uuniin.

Purista tuoretta limeä, pilko kevätsipulia (ja ohuita chilirenkaita), sekä tuoretta korianteria. 

Som Tam

(vihreää) papayaa
kuorittuja maapähkinöitä
1 porkkana
n. puolikas kurkku
kevätsipulia
tuoretta korianteria
Kirsikka tomaatteja

1 limen mehu
2 tuoretta chilipaprikaa
n. 2-3 valkosipulin kynttä
2 rkl kalakastiketta
2 rkl ruokosokeria

Osta raain papaya mitä kaupasta löydät, sen tulisi olla sisältä vielä vihreää, eikä oranssia kuten minulla se kuvissa on. Olen tainnut yhden kerran löytää kunnolla sisältä vihreän, raakoja on todella hankala löytää täältä.. Raasta papaya jos se on tarpeeksi raaka, suikaloi jos papaya alkaa olla hieman pehmeä. Leikkaa porkkana tulitikuksi. Leikkaa kurkku keskeltä kahtia ja poista keskiosa. Leikkaa tikuiksi. Pilko kevätsipuli ohueksi renkaaksi. Pilko korianteri joukkoon. Paahda pähkinät ja rouhi sekaan.

Pilko valkosipuli ja chili ja tee tahnaksi morttelissa. Lisää lime mortteliin sokeri ja lime ja painele morttelissa hetki. Kaada ainekset kippoon ja lisää kalakastike. Tarkista maku ja lisää halutessasi jotain makua lisää.

Leikkaa kirsikkatomaatteja tarjoiluastian reunalle koristeeksi.

2 kommenttia:

  1. Mulle ihan vieras tuo Som Tam. On taas aukkoja sivistyksessä:). Täytyy joskus kokeilla, nämä näyttävät niin herkullisilta!

    VastaaPoista
  2. mikäs ravintola se oli kun tarjoili ribsit ja rabsit mustien lateksihanskojen kanssa.
    laitas vaan ribsiresbaa tulemaan, niin tehdään kesä talven keskelle.

    VastaaPoista